Ryby - ważny element zdrowej diety

Praktycznie o tym jak podawać ryby
w stołówce w żłobku, przedszkolu i szkole

BEZPŁATNY WEBINAR

13.10.2025 r.

ImageImage

Online

Szkolenie rozpocznie się za:

Dni
Godzin
Minut
Sekund

O webinarze

Image

godz. 13:00

O WEBINARZE

Ryby to niezwykle ważny element zdrowej diety dzieci i młodzieży. Dostarczają pełnowartościowego białka, witamin i kwasów omega-3, które wspierają rozwój mózgu i odporności.


Jednocześnie ich wprowadzanie do jadłospisów szkolnych i przedszkolnych bywa wyzwaniem – od przepisów prawnych, przez kwestie jakości i bezpieczeństwa, aż po preferencje smakowe dzieci.


Podczas naszego spotkania pokażemy, jak mądrze serwować ryby w placówkach edukacyjnych i żłobkach.

Image

MIEJSCE WYDARZENIA

ONLINE

Image
Image

TERMIN: 13.10.2025 r.

GODZ. 13.00

Czego dowiesz się ze szkolenia?

Przypomnienie przepisów

Image

Nasze webinarium zaczniemy od przypomnienia podstawowych przepisów dotyczących nowych norm żywienia oraz wymagań dotyczących zaleconych częstotliwości serwowania ryb oraz oznaczania alergenów.

Co warto wiedzieć o rybach i produktach rybnych

Image

W dalszej części skupimy się miedzy innymi na tym co warto wiedzieć o rybach szczególnie w kontekście:

Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryb

Image

Ważną części naszego szkolenia będzie również dostarczenie praktycznych wskazówek w jaki sposób zachęcić dzieci do jedzenia ryb. Skupimy się między innymi na następujących kwestiach:

Wybór gotowych produktów

Image

Na koniec opowiemy również o wyborze gotowych produktów dla stołówek szkolnych. W tej części szkolenia damy wskazówki jak czytać etykiety półproduktów rybnych oraz jakie produkty gotowe ułatwiają organizację żywienia i są zgodne z przepisami

  • Dlaczego ryby są kluczowe w diecie dzieci
  • Najlepsze gatunki ryb dla najmłodszych
  • Ryby świeże i mrożone – fakty i mity
  • Produkty rybne mrożone – praktyczne rozwiązania dla stołówek
  • Certyfikaty jakości (MSC, PBO) – gwarancja bezpieczeństwa i zaufania
  • Bariery w akceptacji ryb – zapach, konsystencja, ości
  • Edukacja smaku i budowanie pozytywnych skojarzeń
  • Różne formy, kształty i panierki – propozycje atrakcyjnych dań

KORZYŚCI Z UDZIAŁU W WEBINARZE

Image

Dogodna formuła online, dzięki której możesz wziąć udział w webinarze z każdego miejsca.

Image

Szkolenie prowadzi ekspertka zajmująca się dietetyką pediatryczną i żywieniem w placówkach oświaty i żłobkach

Image

Wyślemy na Twój adres e-mail imienny certyfikat, potwierdzający nowe kwalifikacje zawodowe

EKSPERTKA

Image

Dorota Sokół

Zajmuje się dietetyką pediatryczną i żywieniem
w placówkach oświaty i żłobkach

  • Na co dzień szkoli Intendentów, pracowników kuchni w stołówkach szkolnych, przedszkolnych i żłobkowych
  • Prelegentka na różnych wydarzeniach związanych z żywieniem w placówkach oświaty i żłobkach oraz żywieniem dzieci (min. na zlecenie Sanepidu, Banku Żywności, Fundacja Rozwoju Dzieci im. Jana Amosa Komeńskiego, itp.)
  • Współautorka książki żywieniowej dla Rodziców „Dylematy Mamy i Taty w kuchni”
  • Absolwentka ogólnopolskiego programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy kształcącego edukatorów żywności, poświęconego żywieniu w placówkach oświaty i żłobkach
Image

ORGANIZATOR

Image
Image


WYPEŁNIJ FORMULARZ I ZAPISZ SIĘ

* Pola oznaczone gwiazdkami są obowiązkowe

Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.

Infolinia

22 518 29 29

cok@wip.pl

Image Image