Jak przygotować jadłospis stołówki szkolnej

Czy zdrowe musi oznaczać mniej smaczne?

Weź udział w bezpłatnym webinarze

BEZPŁATNY WEBINAR

12.06.2025 r.

ImageImage

Online

Szkolenie rozpocznie się za:

Dni
Godzin
Minut
Sekund

O webinarze

Image

godz. 14.00

Icon

O WEBINARZE

Szkoła powinna być miejscem kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. W obecnych czasach dzieci zdecydowanie zbyt często spożywają wysoko przetworzoną żywność, zawierającą dużo cukru i tłuszczu.


Złe nawyki żywieniowe są niestety źródłem wielu problemów zdrowotnych obserwowanych wśród dzieci i młodzieży.


W trakcie naszego webinarium opowiemy o tym na co zwrócić uwagę przygotowując jadłospis dla uczniów oraz przedszkolaków czym się kierować i jakie produkty/składniki powinny znaleźć się w jadłospisie i dlaczego?

Image
Weź udział w bezpłatnym webinarze

MIEJSCE WYDARZENIA

ONLINE

Image
Image

TERMIN: 12.06.2025 r.

GODZ. 14.00

Czego dowiesz się ze szkolenia?

Jakie są zasady żywienia zbiorowego dla dzieci i młodzieży

Image

W tej części webinarium przypomnimy podstawowe przepisy związane z układaniem jadłospisów w placówkach oświatowych oraz żłobkach. Opowiemy miedzy innymi o:

Talerz Zdrowego Żywienia

Image

Obiady szkolne oraz pozostałe posiłki serwowane w placówkach oświaty muszą ściśle korespondować z zasadami zdrowego żywienia. Aktualne wytyczne przedstawia Talerz Zdrowego Żywienia, który w 2020 roku zastąpił Piramidę Zdrowego Żywienia. Zilustrowanie zasad w bardziej praktyczny sposób pokazuje proporcje produktów w całodziennej diecie. Pokażemy w jaki sposób prawidłowo je interpretować.

Jak prawidłowo bilansować posiłki

Image

W tej części szkolenia skupimy się na prawidłowym bilansowaniu poszczególnych posiłków. Pokażemy jak je konstruować, by jadłospis był odpowiednio zbilansowany pod kątem, wartości odżywczej jaki i różnorodności. Opowiemy również o zasadzie rotacji dań i sezonowości.

Czy mrożonki są dobre? Fakty i mity

Image

Produkty mrożone doskonale nadają się do kuchni i stołówek szkolnych i przedszkolnych. Są równie zdrowe, jak ich świeże odpowiedniki. Co więcej w przypadku niektórych grup produktów (np., owoce ), będą lepszym wyborem, ponieważ wytwarzane są z owoców zbieranych w sezonie. Opowiemy o wybranych grupach produktów mrożonych i pokażemy czym kierować się w ich wyborze przy zakupie na potrzeby kuchni szkolnej i przedszkolnej.

Weź udział w bezpłatnym webinarze
  • Normach żywienia
  • Alergenach

KORZYŚCI Z UDZIAŁU W WEBINARZE

Image

Dogodna formuła online, dzięki której możesz wziąć udział w webinarze z każdego miejsca.

Image

Szkolenie prowadzi ekspertka zajmująca się dietetyką pediatryczną i żywieniem w placówkach oświaty i żłobkach

Image

Wyślemy na Twój adres e-mail imienny certyfikat, potwierdzający nowe kwalifikacje zawodowe

Weź udział w bezpłatnym webinarze

EKSPERTKA

Image

Dorota Sokół

Zajmuje się dietetyką pediatryczną i żywieniem
w placówkach oświaty i żłobkach

  • Na co dzień szkoli Intendentów, pracowników kuchni w stołówkach szkolnych, przedszkolnych i żłobkowych
  • Prelegentka na różnych wydarzeniach związanych z żywieniem w placówkach oświaty i żłobkach oraz żywieniem dzieci (min. na zlecenie Sanepidu, Banku Żywności, Fundacja Rozwoju Dzieci im. Jana Amosa Komeńskiego, itp.)
  • Współautorka książki żywieniowej dla Rodziców „Dylematy Mamy i Taty w kuchni”
  • Absolwentka ogólnopolskiego programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy kształcącego edukatorów żywności, poświęconego żywieniu w placówkach oświaty i żłobkach
Image

ORGANIZATOR

Image
Image


WYPEŁNIJ FORMULARZ I ZAPISZ SIĘ

* Pola oznaczone gwiazdkami są obowiązkowe

Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.

Infolinia

22 518 29 29

cok@wip.pl

Image Image