O WEBINARZE
Szkoła powinna być miejscem kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. W obecnych czasach dzieci zdecydowanie zbyt często spożywają wysoko przetworzoną żywność, zawierającą dużo cukru i tłuszczu.
Złe nawyki żywieniowe są niestety źródłem wielu problemów zdrowotnych obserwowanych wśród dzieci i młodzieży.
W trakcie naszego webinarium opowiemy o tym na co zwrócić uwagę przygotowując jadłospis dla uczniów oraz przedszkolaków czym się kierować i jakie produkty/składniki powinny znaleźć się w jadłospisie i dlaczego?
MIEJSCE WYDARZENIA
ONLINE
TERMIN: 12.06.2025 r.
GODZ. 14.00
Czego dowiesz się ze szkolenia?
Jakie są zasady żywienia zbiorowego dla dzieci i młodzieży
W tej części webinarium przypomnimy podstawowe przepisy związane z układaniem jadłospisów w placówkach oświatowych oraz żłobkach. Opowiemy miedzy innymi o:
Talerz Zdrowego Żywienia
Obiady szkolne oraz pozostałe posiłki serwowane w placówkach oświaty muszą ściśle korespondować z zasadami zdrowego żywienia. Aktualne wytyczne przedstawia Talerz Zdrowego Żywienia, który w 2020 roku zastąpił Piramidę Zdrowego Żywienia. Zilustrowanie zasad w bardziej praktyczny sposób pokazuje proporcje produktów w całodziennej diecie. Pokażemy w jaki sposób prawidłowo je interpretować.
Jak prawidłowo bilansować posiłki
W tej części szkolenia skupimy się na prawidłowym bilansowaniu poszczególnych posiłków. Pokażemy jak je konstruować, by jadłospis był odpowiednio zbilansowany pod kątem, wartości odżywczej jaki i różnorodności. Opowiemy również o zasadzie rotacji dań i sezonowości.
Czy mrożonki są dobre? Fakty i mity
Produkty mrożone doskonale nadają się do kuchni i stołówek szkolnych i przedszkolnych. Są równie zdrowe, jak ich świeże odpowiedniki. Co więcej w przypadku niektórych grup produktów (np., owoce ), będą lepszym wyborem, ponieważ wytwarzane są z owoców zbieranych w sezonie. Opowiemy o wybranych grupach produktów mrożonych i pokażemy czym kierować się w ich wyborze przy zakupie na potrzeby kuchni szkolnej i przedszkolnej.
KORZYŚCI Z UDZIAŁU W WEBINARZE
Dogodna formuła online, dzięki której możesz wziąć udział w webinarze z każdego miejsca.
Szkolenie prowadzi ekspertka zajmująca się dietetyką pediatryczną i żywieniem w placówkach oświaty i żłobkach
Wyślemy na Twój adres e-mail imienny certyfikat, potwierdzający nowe kwalifikacje zawodowe
EKSPERTKA
Dorota Sokół
Zajmuje się dietetyką pediatryczną i żywieniem
w placówkach oświaty i żłobkach
WYPEŁNIJ FORMULARZ I ZAPISZ SIĘ